DOMAINE STENTZ BUECHER är resultatet av en förening av två familjer från en lång rad vinmakare baserade i Wettolsheim. Gården, i sin nuvarande form, startade 1975 och bestod då av 4 hektar.
1996, efter sina studier och en praktik i Australien, började Stéphane på gården.
2003 är fortfarande ett avgörande år för Domaine: vi har genomfört stora utbyggnadsarbeten både i källaren och i teknik- och mottagningsrummen. Dessa anläggningar gör det möjligt för oss att arbeta under mer effektiva förhållanden.
Idag odlar DOMAINE STENTZ BUECHER 12 hektar vinstockar. Den sammanför kompetensen hos Jean-Jacques Stentz, som ägnar sig åt vingården, Stéphane Stentz, som tar sig an vinframställningen med stöd av sin fars erfarenhet, Simone Stentz som tar hand om den administrativa delen och Céline, dottern, som anslöt sig till egendomen 2011 för att utveckla den kommersiella delen.
Filosofin bakom arbetet i vingården och produktionen av vinerna från DOMAINE STENTZ BUECHER bygger på observation och kärlek till naturen. Målet är att låta vinstocken utvecklas och vinet utvecklas på naturlig väg, med minimala ingrepp.
Denna respekt för naturen och integriteten återspeglas i en vägran att använda bekämpningsmedel, gödningsmedel eller kemiska eller systemiska produkter i alla produktionsled. DOMAINE STENTZ BUECHER är certifierad AB (Ekologiskt Jordbruk) av Ecocert.
Dessa metoder innebär också ett betydande mekaniskt och manuellt arbete i vingården och en mycket noggrann övervakning av vinerna i källaren. I detta intima och uppriktiga tillvägagångssätt är målet att hjälpa vinet att avslöja all sin karaktär och generositet och att uppnå sin största renhet.
På DOMAINE STENTZ BUECHER planteras endast 6 000 vinstockar per hektar. Det faktum att rötterna inte är för tätt packade gör det möjligt att bättre tränga in i solen och luften. Under regniga år torkar druvorna ut snabbare, vilket förhindrar gråröta. För nyplanteringar använder vi endast "Massal" urvalsvinstockar.
På DOMAINE STENTZ BUECHER skördas druvorna helt för hand för att undvika att druvorna krossas, vilket är oundvikligt med hjälp av maskiner. Dessa skördar gör det också möjligt att sortera druvorna innan de går in i pressen under svåra år.
Skörden anländer frisk och hel till pressen. Denna pneumatiska membranpress möjliggör lång och skonsam pressning. Detta resulterar i en klarare juice. Eftersom föroreningarna minskar är filtreringsoperationerna, som kan snedvrida vinets aromatiska potential och karaktär, begränsade.
Druvmusten rinner med hjälp av gravitationen ner i det första karet där sedimenteringen sker. Sedimentering är den process genom vilken den klara saften separeras från slammet.
Vinet kommer att jäsa med sin egen naturliga jäst (utan tillsats av selektiv torrjäst). Detta gör naturligtvis vinframställningsprocessen svårare: den måste vara mycket noggrann, övervakad och rigorös. På samma sätt måste temperaturen under jäsningen övervakas kontinuerligt. Vi föredrar dock att göra detta för att få mer sofistikerade viner, eftersom användningen av selektiv torrjäst tenderar att standardisera smaken på vinerna.
Alkoholjäsning:
Musten jäser vid låg temperatur (mellan 14 och 18°) under en längre eller kortare tid beroende på vinets koncentration. Till exempel kommer ett torrt vin att jäsa i ungefär en månad, medan ett sött vin kan jäsa i upp till åtta månader.
Avel:
I slutet av jäsningen separeras den stora jästfällningen från det klara vinet. För vissa druvsorter, från oktober till mars-april, dvs. i cirka sju månader, lagras dock Sylvaner, vissa Riesling och Pinot Blanc Vieilles Vignes på grov jästfällning med omrörning ungefär en gång i månaden. Bâtonnage består av att suspendera de stora jästfällningarna i vinet. Denna operation utförs alltid under den uppgående månperioden eftersom aktiviteten under denna period håller dessa jästfällningar i suspension längre än under den avtagande månen. Det är bottensatsens kontakt med saften (så länge den är suspenderad) som ger vinet karaktär och aromatisk substans. Om bottensatsen faller tillbaka snabbt (t.ex. på grund av att det inte finns någon aktivitet) är operationen värdelös.
För alla andra vita viner avlägsnas den grova jäsningsresterna under omtappningen efter jäsningen. En tid senare kommer fin jästfällning att lägga sig i botten av karet. Alla dessa andra vita viner lagras på fin jästfällning under samma period på cirka sju månader.
Naturligtvis kräver detta att jästfällningen är helt frisk; Det är därför vi tar största hand om vinrankorna och skörden.
Filtrering och buteljering:
Filtreringen utförs strax före buteljering. Själva buteljeringen sker så sent som möjligt så att lagringen blir mycket lång, vilket resulterar i ett mer harmoniskt och komplext vin. Vanligtvis äger den rum i juli eller augusti.
Precis som med vita viner skördas Pinot Noir, den enda Alsace-druvsorten som ger ett rött vin, manuellt. Så snart druvorna anländer till vingården avstjälkas de.
Druvorna placeras sedan i macerationstankar. Macerationen, under vilken vinet får sin röda färg, varar mellan femton och tjugo dagar, beroende på årgång.
Från början av alkoholjäsningen i dessa kar utförs stansning två gånger om dagen. Punching down består av att trycka druvresterna från ytan till botten av karet så att det ständigt är i kontakt med saften.
Stansningen är helt manuell på DOMAINE STENTZ BUECHER, även om det är möjligt att utföra den med en pump (med risk för att den förlorar sin aromatiska koncentration).
Efter femton till tjugo dagars maceration och alkoholjäsningen är klar utförs pressningen.
På DOMAINE STENTZ BUECHER kommer Pinot Noir från 4 olika terroirer och lagringen beror på terroiren.
Våra Pinot Noir-viner kommer främst från Wettolsheims sluttningar.
Pinot Noir Gammal Ek. Stéphane Stentz gav denna Pinot Noir namnet "Old Oak®" till minne av sin installation i Australien - teknisk
specifikation Pinot Noir H, från Grand Cru Hengst - teknisk
specifikation Pinot Noir Granit, från sluttningarna av Walbach (riktning mot Munsterdalen) - teknisk
specifikation De lagras i minst ett år på 228-liters Voges-ekfat.
För vår Pinot Noir sker malolaktisk jäsning en eller två månader efter att den lagts i kar. Det är denna operation, som består i att omvandla äppelsyra till mjölksyra, som gör det möjligt att få röda viner med mer flexibilitet och harmoni.
Strax före buteljering filtreras Pinot Noir-traditionen. Det är en lätt filtrering som utförs för att bevara vinets aromatiska potential. Alla våra andra Pinot Noir-viner buteljeras utan filtrering och utan tillsats av svavel. Detta förklarar den möjliga förekomsten av avlagringar i flaskan.
Logo Sandsköldpaddan
När godset skapades av Simone och Jean Jacques 1975, beslutade de att använda logotypen för Léon Buecher-huset (familjeföretaget av Simones föräldrar). Samtidigt är sandsköldpaddan också är byns Wettolsheim, vapensköld vars skal representerar kungens skydd över folket. Sköldpaddan är ett djur som symboliserar å ena sidan fäste vid jorden och på andra sidan visdom, renhet och livslängd. Dessa egenskaper motsvarar filosofin av vår egendom (respekt och att lyssna på naturen) och uttrycket av våra viner (karaktär, generositet och stor renhet). 2010, när vi gjorde om etiketterna, ville vi naturligtvis marknadsföra denna sköldpadda genom att göra det syns mer på våra etiketter.
Copyright © 2024 Wine and Spirits by Kalia - Med ensamrätt.