Premium wines
Villa Franciacorta ligger i kommunen Monticelli Brusati, i hjärtat av Borgo Villa. Sedan 1978 har produktionen av endast Franciacorta Millesimati-vin, gjord uteslutande av odlade druvor, varit kännetecknet för Bianchi-familjens och Villa Franciacortas filosofi.
1960 började familjen Bianchi arbetet med att restaurera den medeltida byn, som under de senaste decennierna har återställts till sin forna glans. Vingården, leds av Roberta Bianchi och hennes man Paolo Pizziol.
Detta arbete omfattade utbyggnaden av vinkällaren, helt under jord, renoveringen av den utsökta herrgården och restaureringen av de två lantliga bostäderna med innergårdar, som idag inrymmer en charmig agriturismgård. En analys av marken som Villa Franciacorta ligger på avslöjade det marina ursprunget för dessa jordar. Den stora heterogeniteten som hittats gör det möjligt att skilja mellan olika druvor och must med helt olika organoleptiska egenskaper. Respekt för natur, tradition och kvalitet är de grundläggande faktorer som kännetecknar företagets affärs- och produktionsval. Användningen av ekologiska och naturliga ämnen för skötseln av vingården, omsorgen om och respekten för den omgivande miljön och restaureringen av den gamla byn är konkreta exempel på en livsfilosofi som gårdens ägare tror blint på.
Gården Villa Franciacorta har alltid bestämt sig för att inte bara odla druvor utan att ge värde åt de olika typerna av terroir. Det är därför endast 46 hektar är planterade med vinstockar, jämfört med en total areal på 110 hektar. Större delen av vingårdsparken, 38 hektar, ligger i Monticelli Brusati, där den medeltida byn ligger. Resten ligger mellan egendomarna Provaglio, Gussago, Martinello och Roccolo.
Monticelli Brusati
Fastigheten är sömlöst samlad i en enda tomt, omfamnad av Delma-kullen i väster och Madonna della Rosa-kullen i söder. Det vi kan beundra idag är resultatet av miljontals år av miljömässiga, atmosfäriska och telluriska fenomen som har lett till en stark differentiering mellan de olika jordarterna.
Ursprung
Vid Villa Franciacorta, vilket framgår av ackrediterade geopedologiska studier, består jorden av sedimentära leror och flintmärgel skiktade med stenar som är cirka 150 miljoner år gamla, rika på marina fossiler, som vittnar om havets ursprungliga närvaro. Det är därför inte fråga om moränjordar, som i stora delar av Franciacorta, utan om jungfruliga jordar, rika på mineraler från marina fossiler som finns inneslutna här. De producerade druvorna uttrycker aromatisk rikedom, utmärkt smak, raffinerad smak och de omisskännliga buketterna av vinerna, som har producerats i Villa-distriktet i över sex århundraden.
Unika funktioner och zonindelning
I gamla tider kunde jordbrukare, genom att smaka på frukten, förstå vilka områden som var mest lämpliga för odling av vinstockar, och det är inte förvånande att byarna byggdes där värdet på marken och den frukt som den genererade var anmärkningsvärda.
Sedan 1960 har Alessandro Bianchi, tröstad av vad Gabriele Rosa, en berömd agronom, sa om den oefterhärmliga kvaliteten på vinerna från "Monticello", beställt zonindelningsstudier av hela egendomen, studier som idag bekräftas inte bara av årtionden av skördar, utan också av nya, ännu mer exakta vetenskapliga undersökningar, som bekräftar det absoluta värdet och de unika och oefterhärmliga egenskaperna hos de mest lämpliga mikroterroirerna i hela fastigheten.
45-åriga vinstockar
"Från fyrtio års ålder och framåt blir vinrankan nästan ekonomiskt ohållbar, kräver mycket skötsel och producerar lite. Kvantitet och kvalitet är som vi vet omvänt proportionella mot varandra när det gäller vin." Det var 1978 när de första 4000 flaskorna Villa Franciacorta producerades, samma år planterades andra nya vingårdar, vilket också erhölls, också genom att studera träningssystem som var det maximala uttrycket för potentialen hos jordmånen i denna medeltida by. Idag, vid 45 års ålder, har vingårdarna i Ciliegi 1 och 2, reproduktioner genom kloner av vinstockar som är över 40 år gamla redan på Villa Franciacorta 1960, visat stor motståndskraft, efter att på ett briljant sätt ha övervunnit frosten 2017 och under ett torrt år som 2022 gett fantastiska frukter av viktiga dimensioner som uttryckte utmärkt syra och aromatisk rikedom. Druvorna som produceras från dessa "grönsaksskatter" som är "sällsynta knoppar", vinifieras separat, vilket ger upphov till mycket djupa, mer materiella viner med stor evolutionär potential, viner av hög kvalitet och stark känslomässig påverkan som kan förstärka och förstärka terroiren till fullo, absolut bekräftelse på giltigheten av många års forskning.
Biologisk mångfald är rikedom
35 skiften, omgivna av de två kullarna, 9 på de andra egendomarna, som alla skiljer sig från varandra när det gäller markläge och exponering, förstärks av närvaron av vinstockar av olika typer, olika kloner och olika grundstammar. Pinot Blanc, Chardonnay och Pinot Noir är de 3 sorter som Villa Franciacorta alltid har ansett vara de enda viktiga skatter som dess dyrbara viner härstammar från.
Vår källare representerar ett monument över den gamla vintraditionen på en plats. Vi värdesätter det förflutna och håller ett öga på vad nya tekniker kan erbjuda.
Copyright © 2024 Wine and Spirits by Kalia - Med ensamrätt.